Коментари професора и ђака
Француски језик

О билингвалној француској настави

Рад у билингвалној настави на француском језику почео је 2011. године, из предмета: математика, биологија, историја, физика и грађанско васпитање. Те године смо уписали прво билингвално одељење, а данас имамо четири одељења свих разреда, те са поносом изводимо овогодишње матуранте. Наш рад је помогнут радом лектора, који држи додатна два часа француског језика овим одељењима. Истичемо као веома значајну сарадњу са Француским институтом у Београду (где често одлазимо на радионице, трибине, филмове), Француском школом на Сењаку, као и братском школом из Белфора, коју посећујемо једном годишње, а са којом смо повезани разноврсним облицима сарадње.

Сваке године, почетком јуна, заинтересовани (а претходно у школи пријављени) ученици пролажу тест из француског језика, да би показали своје знање које треба да је на нивоу А2,што је и једини предуслов за упис и овакво одељење.

Настава се одвија према плановима и програмима идентичним за остала одељења, али са циљем да се овај диван језик упозна и кроз стручну террминологију предмета, те прошире начини учења, али не искључиво кроз те часове француског језика.

На крају четворогодишњег школовања, ученици добијају две дипломе, на српском и на француском језику.

- Професорка Taња Вукадиновић, 27.11.2014.

Билингвална француска настава у нашој школи

Прво билингвално одељење у нашој школи отворено је пре четири године, тј. први билингвалци, популарније „специјалци“, сада похађају четврти разред. Овај вид наставе није измишљен у Десетој, он се већ годинама уназад успешно одвија широм Србије уз сарадњу са разним француским школама.

Многи, заправо, не знају шта је билингвална настава. То није неки велики баук, нити је претерано тешко или захтевно. Код нас у школи пет предмета (биологија, историја, грађанско, математика и физика) се одржавају упоредо на француском и српском језику. На француском се одвија по 15 минута од сваког часа. То време искористимо да поновимо претходну лекцију на француском или да се на француском направи увод за нову лекцију. Понекад и сами ученици припреме предавање или презентацију на француском. Наравно, како напредујемо у знању језика, повећава се и садржина часа на страном језику. Али, временом, када схватиш да разумеш скоро све, иако предавање није на матерњем језику, слушање и учење стрног језика постаје право уживање.

Е сад, будуће билингвалце вероватно занимају испитивања и контролни задаци. Па ни то није искључиво на француском. У договору са професором, лекције које се уче на француском, могу тако и да се одговарају.

Да би се уписали у билингвално одељење поред полагања мале матуре, потребно је положити и испит из знања језика. Испит се састоји из 4 дела: разумевање прочитаног текста, разумевање одслушаног текста, писање састава и усмени део.

Можда звучи као превише захтева и као да је стварно тешко, али није. Не одустајте унапред! Свакодневно посветите мало пажње француском: одслушајте неку песму, пронађите речи које вас занимају у речнику, прочитајте неки чланак о фризурама, фудбалу, новостима из света на интернету на француском, а увече ставите пар реченица на папир о протеклом дану, наравно на француском. Видећете колико брзо ћете напредовати, без превише муке и бубања.

- Марија Ивановић IV-8, 27.11.2014.