17 ваљаних разлога за родитеље ученика и за директоре школа да изаберу француски језик

1. Научити само један језик није довољно

У данашњем свету није довољно говорити само један страни језик. Ученик који говори више језика себи повећава шансе на домаћем и међународном тржишту рада. Научити други језик је додатно благо, отварање нових видика, на личном и стручном плану.

2. Француски језик се говори на 5 континената

Француски језик говори на 5 континената преко 200 000 000 људи. Француски је важан језик у међународној комуникацији. После енглеског језика, то је језик који се највише учи у свету и девети по броју особа које га говори. Француски је такође други најпредаванији језик у свету после енглеског и то на свим континентима. Франкофонија окупља 68 држава и влада. Француска располаже највећим бројем културних установа у иностранству где се одржавају часови француског језика за више од 750 000 полазника.

3. Адут за професионалну каријеру

Говорити фрацуски и енглески језик, представља предност при налажењу запослења у оквиру мултинационалних француских и франкофоних фирми у најразноврснијим делатностима (дистрибуција, индустрија аутомобила, луксузне робе, аеронаутике,…) Француска је пета комерцијална сила која привлачи предузимаче, истраживаче, и најбоље иностране студенте.

4. Откривање јединствене културе

Француски језик је често сматран као језик културе. Учење француског језика је увек повезано са студијским путовањем у центар светске моде, гастрономије, уметности, архитектуре и науке. Научити француски, Вам пружа могућност да читате у оригиналној верзији текстове француских великана као што су Виктор Иго или Марсел Пруст и познате писце као што су Шарл Бодлер или Жак Превер. То значи такође доживети у оригиналу глумце као што су Ален Делон и Жулијет Бинош… То Вам пружа задовољство да разумете и певате песме Едит Пјаф или Шарла Азнавура.

5. Предност за студирање у Француској

Познавање француског језика Вам пружа могућност студирања у Француској на реномираним факултетима (Сорбона, Универзитет Пјер и Марија Кири…) или у школама за високо образовања (Висока Трговачка Академија, Политехничка школа, ЕССЕЦ), често по веома повољним финансијским условима. Ученици који владају француским језиком могу под одређеним условима добити стипендије француске владе како би наставили трећи степен студија у Француској у свим областима и добити међународно признате дипломе.

6. Посетите Париз и Француску

Француска је најпосећенија земља на свету са преко 70 милиона посетилаца годишње. Са познавањем француског језика, пуно је пријатнија посета Паризу и свим областима француске (од благе Азурне Обале па све до снежних врхова Алпа, пролазећи преко дивљих обала Бретање) као и разумевање културе, менталитета и умећа живљења на француски начин. Француски ће Вам исто тако бити користан при посети Африке, Швајцарске, Канаде, Монака, Сејшела …

7. Језик за међународне односе

Француски је истовремено радни језик и један је од два службена језика у Уједињеним Нацијама, Унеску, НАТО-у, Европској Унији, Међународном Олимпијском Комитету, Међународном Црвеном Крсту. Француски је званични језик у више правних међународних институција. Његово познавање је неопходно уколико планирате каријеру у међународним организацијама.

8. Прозор у свет

После енглеског и немачког, француски је трећи језик коришћен на интернету испред шпанског. Разумевање француског Вам омогућава другачији поглед на свет комуницирањем са франкофоним особама на свим континентима и информисањем преко познатих медђународних медија на француском (TV5, France 24, Интернационални Радио Француске).

9. Језик који служи за размишљање и за дебату

Француски је аналитични језик који структуира мисао и развија критички дух. То је језик великих филозофа (Декарта, Сартра и Дерида) и реномираних научника (Пјера и Марије Кири, Пастера, Жоржа Шарпака…) Учењем француског језика, дете се такође учи да аргументује и приказује различите тачке гледишта што је од велике користи у каснијим дискусијама и преговорима.

10. Језик Светлости

Француски језик је носилац универзалистичких идеала филозофа из века « Светлости » који су допринели ширењу идеје о људским правима.

11. Француски језик је пријатан за учење

Супротно предрасудама, француски језик није тежак за учење. То је језик који захтева одређену прецизност али зато његово богатство омогућава изражавање мноштва нијанси, и већ после неколико часова може се већ комуницирати на француском. На самом почетку учења француског језика у школама нуде се многобројне забавне методе. Ученици га воле јер је он нежан, мелодичан и романтичан језик.

12. Језик који ће вам помоћи да научите друге стране језике

Учење француског ће Вам помоћи да научите друге стране језике, нарочито романске (шпански, италијански, португалски, румунски) али и енглески, јер је француски дао 50% основе речника савременом енглеском језику.

13. Квалитетно предавање језика

Професори француског језика су познати по својој динамици, маштовитости и својој захтевности. С обзиром на репутацију француског језика, ученици су често мотивисани и доброг нивоа знања. Француска редовно учествује у сталном обучавању професора француског језика у иностранству како би преношење знања увек било на завидном нивоу.

14. Стваралачки језик

Француски језик се често употребљава у позоришту. Професори припремају, са својим ученицима, представе на француском језику за учешће на франкофоним позоришним фестивалима. Учење француског језика помаже деци да се изразе и да имају самопоуздања пред другима. Ученици такође уче француски кроз неисцрпан репертоар песама из прошлих и данашњих времена.

15. Многобројне могућности размене

Ученици могу ступити у контакт са својим франкофоним вршњацима. Могућности размене су многобројне, било дописивањем поштом било интернетом. Различити начини боравка у француској пружају посетиоцима могућност стицања богатих искустава. Хиљаде братимљења постоје између француских установа и школа из целог света, што омогућава да се непрекидно успостављају везе са првом светском образовном мрежом.

16. Јединствен начин подучавања француског у иностранству

430 француских школских установа у 130 земаља имају више од 235 000 ученика медђу којима је 56 % страних ученика што чини јединственост мреже француских школа у иностранству.

17. Промовисање језичке разноврсности

Говорити француски значајно доприноси заштити језичке разноврсности у свету као и избегавању искључиве генерализације само једног језика у глобализованом свету.