Објављено Октобар 14, 2021

Првенство града у стрељаштву!💕

Похваљујемо ученице Десете гимназије "Михајло Пупин" које су екипно освојиле прво место на Првенству града у стрељаштву. Ученице су оствариле пласман за Републичко првенство које је најављено за децембар 2021. године у Ваљеву. Њихова имена су: Ања Кнежевић 3/8, Јана Милинчевић 4/2 и Тара Минић 4/8. Посебно похваљујемо Ању Кнежевић 3/8 , која је освојила прво место и у категорији појединачних такмичара. Похваљујемо и Димоски Виктора 2/3 и Софију Урукало 1/7 за учешће и одличан пласман. Ученике је на такмичење водила Марија Шеварлић, професор физичке културе.

Објављено Септембар 23, 2021

Надметање у писаној речи...мали а тако велики! 💕

На 24.књижевним сусретима "Гордана Брајовић" у Алексинцу у јуну 2021. године, Јелена Спасић, члан ККСГ (Клуб књижевних стваралаца гимназијалаца) Десете гимназије "Михајло Пупин" је освојила Трећу награду за песму.

Милици Ђорђевић, члану секције ККСГ Десете гимназије "Михајло Пупин", песник Матија Бећковић уручио је Прву награду СКЗ за литерарни рад на тему "Матине четвртком у Српској књижевној задрузи".

Објављен је други ЗБОРНИК литерарних радова ученика Десете гимназије, који су приредили чланови секције Клуб књижевних стваралаца гимназијалаца, под називом "Кључ за један сат среће".

У холу школе можете купити примерак зборника и тиме омогућити нашим новим даровитим ученицима да крајем ове школске године објаве своје радове у наредном школском зборнику - Кристина Рајић, проф. српског језика и књижевности


Објављено Јун 22, 2021

Ђак генерације - Оливера Бо Брењо!💕

Оливера Бо Брењо, ученица четвртог разреда Десете гимназије и ученик генерације, определила се за хемијски факултет, и жели да студира биохемију.

"Желим да помажем људима, желим да правим лекове, нове материјале и да употпуним људима живот што мислим да је сврха сваке науке"

Међу ученицима Десете гимназије постоји посебно другарство и веза, то потврђује и Оливера и каже да није реч о "комерцијалном пријатељству". Додаје да због актуелне ситуације са пандемијом нису могли да се друже у школи али да су стално у контакту.

"Чак и за десет година, кад сви завршимо гимназију, да се не чујемо годинама, и да потпуно изгубимо контакт, и ако позовем неког друга из одељења, ако ми треба нека помоћ, ја сам сигурна да ће се сви јавити, и да ће ми помоћи, и ја бих њима наравно"

Објављено Јун 21, 2021

Прва награда за кратку причу!💕

На Великом конкурсу Факултета савремених уметности за средњошколце креативце, 7. јуна 2021. године, Николина Николић IV/6 освојила је прву награду за кратку причу (слика 1). На истом конкурсу је, за успешан педагошки рад, награђена и њена проф. ментор Љиљана Ђурђевић Стојковић.

На 14. конкурсу за кратку причу Фонда "Филип Француски" и Карловачке гимназије за најбоље кратке приче на тему "Незнанац на путу", 14. јуна 2021. године, прву награду освојила је Ања Милетић II/1 (слика 2 - проф. ментор Љиљана Ђурђевић Стојковић). Такође, на XVII литерарном конкурсу за ученике средњих школа Задужбине "Доситеј Обрадовић", 16. јуна 2021. године, прву награду освојила је Ања Милетић II/1.

Објављено Јун 3, 2021

Сјајан успех спортиста Десете гимназије се наставља и даље...!💕

Похваљују се ученице за освојено екипно Прво место на Градском такмичењу из кошарке и друго место на Међуокружном одржаном у Ваљеву. Екипу наше школе чине: Неда Милић 4/3, Нина Самарџић 4/2, Вања Ђукић 4/1, Сања Милошковић 2/5, Миа Маћешић 2/5, Теодора Миладиновић 2/4, Уна Натић 2/1, Нађа Луткић 1/8, Марта Бајић 1/4, Смиљана Радојевић 3/8 и Наталија Тинтор 1/8.

На Градском такмичењу титулу MVP је заслужено добила Нина Самарџић 4/2. Нажалост, на Међуокружном смо изгубили са пола коша разлике, тако да су противнице из Шанца ове године имале више среће и отишле на Државно првенство. Надамо се да ћемо и следеће године имати прилику за одлазак на Државно првенство.

Објављено Мај 29, 2021

Сјајан успех спортиста Десете гимназије се наставља и даље...!💕

Проф. Марија Шеварлић је водила на Градско такмичење у футсалу 6.5. и 7.5. 2021. нашу женску екипу која је освојила друго место и остварила пласман за Међуокружно школско првенство у футсалу, које се одржaлo у Вршцу у сали "Миленијум" 14.5.2021.

Похваљујемо екипу футсала коју чине ученице: Катарина Митровић 3/3, Наталија Трифуновић 3/3, Анђела Раденковић 3/3, Сара Стокић 1/1, Ивона Лазар 3/5, Наталија Екмеџић 2/7, Јелена Спасић 4/3, Вања Ђукић 4/1, Ана Мандић 1/5. Екипу футсала је водио у Вршац проф. Мирослав Симић где су ученице освојиле прво место и оствариле пласман за Државно првенство, које се одржало у Кладову 20.5. и 21. 5. 2021. На Државно првенству екипу је водио, такође, проф.Мирослав Симић.

Дана 19. 5. 2021. Десету гимназију је посетио селектор футсала Дејан Мајес и одржао припремни тренинг у футсалу ученицама које представљају нашу школу. Селектор је дао корисне савете нашим ученицама. Као десета ученица наше школске екипе, прикључила се Јана Карановић 1/6, за Државно такмичење. На Државном првенству имали смо јаку конкуренцију и освојили смо пето место. Још једном похваљујемо све ученице које су постигле сјајан успех и представљале нашу школу.

Објављено Мај 25, 2021

Сјајан успех спортиста Десете гимназије се наставља!💕

Похваљују се ученице које су освојиле друго место у женској екипној конкуренцији на Међуокружном такмичењу из атлетике и били наши представници у Сремској Митровици 11. 5. 2021. Екипно сребро у штафети освојиле су : Стокић Сара 1/1, Ђорђевић Тара 3/6, Ђокић Лидија 4/3 и Маријана Словаковић 4/6.

Бронзану медаљу у скоку у даљ освојила је Филипин Сара 1/6, треће место у скоку у вис Маријана Словаковић4/6, треће место у трчању на 400 метара Ђокић Лидија 4/3, треће место у бацању кугле Раденковић Анђела 3/3, у трчању на 800м је освојила треће место Трифуновић Наталија 3/3. Успеху је допринела и Митровић Катарина 3/3, која је била резервни члан екипе.

Похваљујемо и Видовић Николу 3/4, који је бацао куглу и у појединачној конкуренцији освојио друго место на Међуокружном привенству. Екипу је водила професорка Марија Шеварлић.

Похваљујемо ученицe Десете гимназије „Михајло Пупин“ које су на Градском такмичењу из баскета 3 на 3, одржаном 10. и 11. 5. 2021. учествовале и освојиле треће место.Њихова имена су: Вања Ђукић 4/1, Милић Неда 4/3, Сања Милошковић 2/5, Нина Самарџић 4/2.

Екипу је првог дана водила професорка Марија Шеварлић, а другог дана професор Душан Лекић.

Објављено Maj 14, 2021

Чекамо републичко - Такмичење из књижевности💕

На окружном такмичењу из књижевности (Kњижевној олимпијади), одржаном на Филолошком факултету 25. 4. 2021. године, Исидора Павловић IV/8 остварила је најбољи резултат и пласирала се на Републичко такмичење. Ученицу је припремала проф. Љиљана Ђурђевић Стојковић.

Објављено Април 25, 2021

Дочекасмо и републичко из ФИЗИКЕ!💕

Републичко такмичење из физике у гама категорији одржано је 23.04.2021.године у Крагујевцу, на ПМФ-у. Нашу школу је представљало пет ученика: Емилија Дивац I7, Катарина Јовановић I7, Марко Тошев I6, Филип Митровић I4 и Реља Медић I4. Похваљујемо све учеснике, а посебно Рељу Медића💕 I4 који је освојио III награду и имао четврти резултат на такмичењу и Емилију Дивац I7 💕 која је освојила похвалу. Екипу физичара предводила је Сузана Костадиновић- Јовановић, предметни наставник.

Велико браво за наше младе физичаре!💕

Објављено Април 19, 2021

Између ПОТЕРЕ и ДЕСЕТЕ постоји и нека хемијска веза!

Наши матуранти Аммар Хоџић (IV/2, планира да упише медицину), Милица Јокић (IV/4, планира да упише медицину ), Ива Тодоровић (IV/9, планира да упише медицину) и Оливера Бо Брењо (IV/9, планира да упише биохемију) су се храбро супротставили једној од најстрожих, најбољих и на такмичењима најуспешнијој професорки хемије Анити Стојчевски 💕 из XIII београдске гимназије. Да ли је то било довољно за таквог трагача и да ли су спремни да упишу жељене факултете, погледајте у Потери!

Објављено Април 16, 2021

Наши прваци - чекамо републичко из физике и Турнир младих математичара!

Окружно такмичење из физике је одржано 20.03.2021. године у ЕТШ "Никола Тесла". Ученици првог разреда наше школе су се такмичили у гама категорији и остварили сјајне резултате: Филип Митровић I/4 - II награду, Реља Медић I/4 - III награду, Емилија Дивац I/7 - III награду, Катарина Јовановић I7 - III награду.

Сви ови ученици и ученик Марко Тошев I/6 остварили су пласман на републичко такмичење које ће се одржати у Крагујевцу на ПМФ- у. Екипу предводи предметни професор Сузана Костадиновић- Јовановић.

Желимо им пуно успеха на републичком такмичењу!

Поред физике, ученик Реља Медић I/4 је учествовао и на окружном такмичењу из математике где је освојио похвалу, недостајало му је 5 поена да се пласира на републичко такмичење. Реља Медић ће представљати нашу школу, као део екипе, на Турниру младих математичара, 22. маја 2021. године. Сви ученици су, заједно са својим предметним професорима - Сузаном Костадиновић- Јовановић (физика) и Драганом Таталовић- Лејић (математика), награђени прикладним поклоном.

Објављено Април 16, 2021

Статистика уписа наших прошлогодишњих матураната, упис на факултете 2020/2021.године

Kоји факултет уписати, било је најважније питање наших матураната школске 2020/2021.године, но између жеља и потреба на тржишту рада влада несразмера, а када се томе додају препоруке или предрасуде које долазе са свих страна уз родитељске жеље, будући бруцоши су све теже вагали између "главе" и "срца". Погледајте статистику уписа већине наших матураната школске 2020/2021.године


Објављено Април 11, 2021

Републичко такмичење из хемије!

Управо је завршено дводневно међуокружно такмичење из хемије. Неколико година за редом имамо пласман на републичко такмичење, али по први пут исти ученик се пласирао на републичко другу годину заредом, у конкуренцији Математичке и V београдске гимназије, које имају специјализована одељења за хемију и подршку ментора са факултета. Ученик Милош Перовић из одељења II-7 и професорка Бранка Kабаница су постигли одличан успех на тесту и експерименталном делу. Задаци су олимпијски!
Браво! 💕

Објављено Април 6, 2021

Прво место на републичком такмичењу литерарних секција

Чланови клуба књижевних стваралаца гимназијалаца Десете гимназије с професорком Кристином Рајић освојили су награду за најбољу литерарну секцију средњих школа у Србији, у јануару ове године. Ову награду доделили су им: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Друштво за српски језик и књижевност и Задужбина Десанке Максимовић.

Најистакнутији чланови литерарне секције су: Јелена Спасић (4/3), Јана Ђокић (4/5), Кристина Сузић (4/5), Нина Ћосић (4/1), Милица Крунић (3/9), Дуња Чекановић (4/9), Елена Новаковић (4/6), Немања Родић (4/9), Миа Ћуковић (4/9), Милица Савић (4/1), Вукашин Андријашевић (4/1), Милица Ђорђевић (4/9), Ива Галић (4/5).

"Очи нам се радују, иако су фотографије с маскама помало сабласне. Ми смо се ипак трудили да загребемо од живота и у овом неподобном времену".


Објављено Април 6, 2021

Беседа за литерарце!

Драги моји литерарци, драги моји светосавци, Окупљени сте данас овде као победнички тим, а мени је посебна част што сам била ваш „селектор“. Прва републичка награда за литерарну секцију јесте доказ да смо најбољи у Србији, а до те победе смо стигли, не на мишиће, већ чистом љубављу, стваралачком игром и самосвешћу о култури и уметности као насушној потреби духа. Од пробе перформанса у парку поред школе и наступа на божанственој Великој сцени Студентског културног центра пред публиком од преко сто људи, низала су се ваша гостовања и наступи у Филолошкој гимназији, Деветој гимназији, као и домаћинске књижевне вечери у холу наше школе који смо претворили у симпатичан кафе-клуб. Наши гости су били истакнути књижевници и критичари: Петар Пијановић, Ивана Димић, Миладин Шеварлић, Драган Марковић, књижевни клуб из Санкт Петербурга, млади гуслари, бивши ученици песници и музичари...

Поред вас, редовних и најистакнутијих чланова Клуба књижевних стваралаца гимназијалаца, често су нам се придруживали и остали ученици четвртком на књижевном матинеу Српске књижевне задруге, која је постала наша пријатељска кућа. У периоду пре короне, у првом полугодишту, присуствовали смо на око петнаест књижевних догађаја најзначајнијих савремених аутора, а међу њима и на прослави 80. рођендана Матије Бећковића. Освајали сте прва места на песничким и прозним литерарним такмичењима, прву награду у беседништву, запажене успехе у рецитовању... И све то с лакоћом и младалачким полетом.

Круна нашег рада била је састављање и приређивање првог зборника ђачких радова Десете гимназије, који је објављен у септембру 2020. године. Ви сте се уписали у летопис Десете гимназије као њени најистакнутији представници. Волела бих да обогатите и узнегујете културни живот Београда и Србије и у свом будућем раду, као млади људи који имају свест о значају књижевне речи и о светосављу као мисији опстанка и очувања личног и колективног српског идентитета.
Нека је са срећом! Живели!
Кристина Рајић, проф.

Драмска секција

Где је литерарна ту је и драмска секција...Годинама нижу успехе и освајају награде! "Тврдица" Ј.С.Поповића, "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, "Арзамас"...