Објављено Април 25, 2021

Дочекасмо и републичко из ФИЗИКЕ!💕

Републичко такмичење из физике у гама категорији одржано је 23.04.2021.године у Крагујевцу, на ПМФ-у. Нашу школу је представљало пет ученика: Емилија Дивац I7, Катарина Јовановић I7, Марко Тошев I6, Филип Митровић I4 и Реља Медић I4. Похваљујемо све учеснике, а посебно Рељу Медића💕 I4 који је освојио III награду и имао четврти резултат на такмичењу и Емилију Дивац I7 💕 која је освојила похвалу. Екипу физичара предводила је Сузана Костадиновић- Јовановић, предметни наставник.

Велико браво за наше младе физичаре!💕

Објављено Април 19, 2021

Између ПОТЕРЕ и ДЕСЕТЕ постоји и нека хемијска веза!

Наши матуранти Аммар Хоџић (IV/2, планира да упише медицину), Милица Јокић (IV/4, планира да упише медицину ), Ива Тодоровић (IV/9, планира да упише медицину) и Оливера Бо Брењо (IV/9, планира да упише биохемију) су се храбро супротставили једној од најстрожих, најбољих и на такмичењима најуспешнијој професорки хемије Анити Стојчевски 💕 из XIII београдске гимназије. Да ли је то било довољно за таквог трагача и да ли су спремни да упишу жељене факултете, погледајте у Потери!

Објављено Април 16, 2021

Наши прваци - чекамо републичко из физике и Турнир младих математичара!

Окружно такмичење из физике је одржано 20.03.2021. године у ЕТШ "Никола Тесла". Ученици првог разреда наше школе су се такмичили у гама категорији и остварили сјајне резултате: Филип Митровић I/4 - II награду, Реља Медић I/4 - III награду, Емилија Дивац I/7 - III награду, Катарина Јовановић I7 - III награду.

Сви ови ученици и ученик Марко Тошев I/6 остварили су пласман на републичко такмичење које ће се одржати у Крагујевцу на ПМФ- у. Екипу предводи предметни професор Сузана Костадиновић- Јовановић.

Желимо им пуно успеха на републичком такмичењу!

Поред физике, ученик Реља Медић I/4 је учествовао и на окружном такмичењу из математике где је освојио похвалу, недостајало му је 5 поена да се пласира на републичко такмичење. Реља Медић ће представљати нашу школу, као део екипе, на Турниру младих математичара, 22. маја 2021. године. Сви ученици су, заједно са својим предметним професорима - Сузаном Костадиновић- Јовановић (физика) и Драганом Таталовић- Лејић (математика), награђени прикладним поклоном.

Објављено Април 16, 2021

Статистика уписа наших прошлогодишњих матураната, упис на факултете 2020/2021.године

Kоји факултет уписати, било је најважније питање наших матураната школске 2020/2021.године, но између жеља и потреба на тржишту рада влада несразмера, а када се томе додају препоруке или предрасуде које долазе са свих страна уз родитељске жеље, будући бруцоши су све теже вагали између "главе" и "срца". Погледајте статистику уписа већине наших матураната школске 2020/2021.године


Објављено Април 11, 2021

Републичко такмичење из хемије!

Управо је завршено дводневно међуокружно такмичење из хемије. Неколико година за редом имамо пласман на републичко такмичење, али по први пут исти ученик се пласирао на републичко другу годину заредом, у конкуренцији Математичке и V београдске гимназије, које имају специјализована одељења за хемију и подршку ментора са факултета. Ученик Милош Перовић из одељења II-7 и професорка Бранка Kабаница су постигли одличан успех на тесту и експерименталном делу. Задаци су олимпијски!
Браво :D

Објављено Април 6, 2021

Прво место на републичком такмичењу литерарних секција

Чланови клуба књижевних стваралаца гимназијалаца Десете гимназије с професорком Кристином Рајић освојили су награду за најбољу литерарну секцију средњих школа у Србији, у јануару ове године. Ову награду доделили су им: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Друштво за српски језик и књижевност и Задужбина Десанке Максимовић.

Најистакнутији чланови литерарне секције су: Јелена Спасић (4/3), Јана Ђокић (4/5), Кристина Сузић (4/5), Нина Ћосић (4/1), Милица Крунић (3/9), Дуња Чекановић (4/9), Елена Новаковић (4/6), Немања Родић (4/9), Миа Ћуковић (4/9), Милица Савић (4/1), Вукашин Андријашевић (4/1), Милица Ђорђевић (4/9), Ива Галић (4/5).

"Очи нам се радују, иако су фотографије с маскама помало сабласне. Ми смо се ипак трудили да загребемо од живота и у овом неподобном времену".


Објављено Април 6, 2021

Беседа за литерарце!

Драги моји литерарци, драги моји светосавци, Окупљени сте данас овде као победнички тим, а мени је посебна част што сам била ваш „селектор“. Прва републичка награда за литерарну секцију јесте доказ да смо најбољи у Србији, а до те победе смо стигли, не на мишиће, већ чистом љубављу, стваралачком игром и самосвешћу о култури и уметности као насушној потреби духа. Од пробе перформанса у парку поред школе и наступа на божанственој Великој сцени Студентског културног центра пред публиком од преко сто људи, низала су се ваша гостовања и наступи у Филолошкој гимназији, Деветој гимназији, као и домаћинске књижевне вечери у холу наше школе који смо претворили у симпатичан кафе-клуб. Наши гости су били истакнути књижевници и критичари: Петар Пијановић, Ивана Димић, Миладин Шеварлић, Драган Марковић, књижевни клуб из Санкт Петербурга, млади гуслари, бивши ученици песници и музичари...

Поред вас, редовних и најистакнутијих чланова Клуба књижевних стваралаца гимназијалаца, често су нам се придруживали и остали ученици четвртком на књижевном матинеу Српске књижевне задруге, која је постала наша пријатељска кућа. У периоду пре короне, у првом полугодишту, присуствовали смо на око петнаест књижевних догађаја најзначајнијих савремених аутора, а међу њима и на прослави 80. рођендана Матије Бећковића. Освајали сте прва места на песничким и прозним литерарним такмичењима, прву награду у беседништву, запажене успехе у рецитовању... И све то с лакоћом и младалачким полетом.

Круна нашег рада била је састављање и приређивање првог зборника ђачких радова Десете гимназије, који је објављен у септембру 2020. године. Ви сте се уписали у летопис Десете гимназије као њени најистакнутији представници. Волела бих да обогатите и узнегујете културни живот Београда и Србије и у свом будућем раду, као млади људи који имају свест о значају књижевне речи и о светосављу као мисији опстанка и очувања личног и колективног српског идентитета.
Нека је са срећом! Живели!
Кристина Рајић, проф.

Драмска секција

Где је литерарна ту је и драмска секција...Годинама нижу успехе и освајају награде! "Тврдица" Ј.С.Поповића, "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, "Арзамас"...