Посете музејима

Oд почетка школске 2017/2018. године организоване су посете Андрићевом музеју, Музеју Вука и Доситеја, као и Конаку кнеза Милоша.

У септембру ове године ученици одељења II-3 Десете гимназије „Михајло Пупин” посетили су Музеј Вука и Доситеја. Посета је организована како би се ученицима указало на значај живота и рада двојице великана српске културе ‒ Доситеја Обрадовића, просветитеља и првог српског министра просвете, и Вука Караџића, реформатора српског језика и творца српског књижевног језика. Посету су организовале професорке Љиљана Шобић и Јелена Блажевић.

У новембру су ученици одељења I-2 и I-9 Десете гимназије „Михајло Пупин” посетили Андрићев музеј. Уз стручно вођење, ученици су имали прилику да виде оригиналан музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметничке и личне предмете, књиге и часописе, као и одликовања која су припадала овом писцу.

Крајем новембра ученици одељења II-3 наше школе посетили су Конак кнеза Милоша. Уз стручно вођење, ученици су имали прилику да виде оријенталну собу за разговор и одмор, тзв. диванхану, реконструкцију првобитног ентеријера собе кнеза Милоша Обреновића у којој је изложена његова посмртна маска и просторије у којима су кроз велики број ликовних дела, литографија, документарног материјала и личних предмета приказани родоначелник династије Обреновић, његова породица, наследници и живот на српском двору. Ученици су тада искористили прилику и да се прошетају чувеним Топчидерским парком. Обе посете организовала је професорка Љиљана Шобић.